RESSENYESL'ou de l'eriçó
Nozomi Takahashi
Editorial Tramuntana
Tema: aprenentatge, esfoç, perseverança, tardor
A partir de 3 anys

Ha arribat la tardor i la mare ànega està covant els ous mentre espera l’arribada dels seus aneguets. El petit eriçó s’entendreix davant la imatge i agafa el ferm propòsit de trobar un ou per covar i cuidar tan bé com ho fa ella. Trobarà l’eriçó allò que busca?
Nozomi Takahashi ens presenta una història senzilla i dolça que ens parla de la perseverança d’un petit eriçó per a aconseguir el seu somni. L’eriçó es commou davant l’actitud maternal de l’ànega i això li crea el desig d’imitar-la.
Les grans il·lustracions contrastades sobre un fons blanc i amb el verd del bosc com a color predominant fan  d’aquest àlbum una bona manera d’introduir els mes petits en l’ambient tardorenc.
Així mateix l’ innocència del petit eriçó de ben segur captivarà els menuts que coneixen bé quina és la diferència... entre un ou i una castanya!
us mentre espera l’arribada dels seus aneguets. El petit eriçó s’entendreix davant la imatge i agafa el ferm propòsit de trobar un ou per covar i cuidar tan bé com ho fa ella. Trobarà l’eriçó allò que busca?

Mama, vull dormir al teu llit!
Harriet Ziefert i Elliot Kreloff
Editorial Joventut
Tema: hàbits, família, por, autonomia.
A partir de 3 anys.
Ja s’ha fet de nit i és l’hora d’anar a dormir. La mare de l’Èric cobreix la gàbia de l’ocell, el pare envia el conill a dormir al seu jaç, el bebè s’adorm al bressol i l’Èric també s’estira al seu llitet. Al cap d’una estona tothom dorm…menys l’Èric . I és que el que realment vol l’Èric és anar a dormir al llit dels pares. Se’n sortirà?


Una història amb una clara vocació de ser d’utilitat a pares desesperats de compartir llit amb petits roncaires que els claven cops de peu a mitja nit i els condemnen a dormir en postures impossibles allunyats, inexorablement, de la seva parella sentimental.


Els dibuixos d’Elliot Kreloff amb línees gruixudes fetes amb ceres i l’acoloriment de les il·lustracions que se surt dels límits de les ratlles recorda els dibuixos que fan els infants. No obstant això, les expressions de cada un dels personatges son riques i la senzillesa de la perspectiva ens transporta directament a l’univers infantil.


Es tracta d’un àlbum il·lustrat simpàtic que segur agradarà els petits de la casa que se sentiran indentificats amb el gosset protagonista.

Ara bé, potser no agradarà tant als defensors/es de la criança natural i el collit. 


Oso quiere contar una historia
Autor: Philip C. Stead
Ilustradora: Erin E. Stead
Editorial: Océano Travesía

A partir de 3 años

Tema: oralidad, cuentos

 

El invierno está por llegar y oso se siente cansado y perezoso. Aun así tiene ganas de contar una historia y busca quien la escuche. Irá encontrando distintos animalitos pero ninguno dispuesto a escucharle ya que el tiempo apremia y hay mucho que hacer. Cuando llega el frío los animales hibernan o emigran a sitios más cálidos. Incluso oso se sume en un profundo sueño. ¿Querrán escuchar historias cuando despierten?

Un cuento precioso con unas ilustraciones bellísimas que te sumergen en un paisaje plagado de silencios delicados. Un libro para contar que nos habla de la necesidad del narrador de cuentos de liberar sus historias que no son nada si no hay alguien que las escuche.

Una historia circular con una estructura encadenada y unos personajes entrañables que encantará a los más pequeños.

¿Qué queréis que os diga? Será deformación profesional pero yo me siento muy identificada con oso.

Para mí, una historia imprescindible.

 Títol: El conillet Benet fa la carta als reis
Autor: Christian Inaraja
Edició: Publicacions Abadia de Montserrat
Edat recomanada: A partir de 2 anys
Tema: Tradicions, autonomia

En Benet és un entranyable conillet creat per Christian Inaraja que va néixer com un personatge de la revista Piu Piu i que va fer el salt al conte de cartró on és el protagonista.
Publicacions de l’Abadia de Montserrat ha publicat altres tres histories d’en Benet: El conillet Benet fa de mecànic, El conillet Benet a la cuina i El conillet Benet fa de Sant Jordi.
Es tracta d’històries senzilles en les que el petit Benet és troba a casa seva i fa alguna tasca quotidiana com fer un pastís, disfressar-se o ajudar el pare a arreglar la bicicleta.
En aquest cas el conillet Benet fa la carta als reis. En Benet encara no sap escriure perquè és petitó com els seus lectors però això no és cap inconvenient. En Benet agafa els seus llapis de colors i omple el paper de dibuixos. Entendran els reis què ha demanat a la carta?
Un conte dolç per parlar amb els infants sobre les tradicions nadalenques on l’autor continua dibuixant el món d’aquest menut personatge amb el que els mes petitons podran identificar-se.
Cal destacar el traç definit i net de les il·lustracions i la paleta de colors escollida per l’autor que transporta el lector a un espai alegre i vital.
Cada objecte dibuixat és important i el fons blanc contrasta de manera que els petitons de la casa hi puguin centrar l’atenció i poc a poc, amb l’ajuda de l’adult, vagin sumant paraules al seu vocabulari.
Dos apunts finals! Aquest darrer conte ha canviat de format. PAMSA ha editat el conte en una mida un xic mes gran i en paper setinat d’alt gramatge. Personalment preferia les edicions anteriors fetes integrament de cartró. El cost del llibre però, és en aquest cas més barat.
Per altra banda, com tots els llibres de PAMSA està pensat, produït i confeccionat a Catalunya amb una clara voluntat ecològica.


 
Títol: Un hipopòtam a la banyera!         
Autora: Kyoko Matsuoka
Il·lustradora: Akiko Hayashi

Edició: Lata de Sal, 2013.
 
Edat: a partir de 3 anys


Dins la col·lecció Vintage de l’Editorial Lata de Sal trobem aquest àlbum il·lustrat publicat per primera vegada l’any 1982 al Japó, país d’origen tan de la il·lustradora com de l’autora.

Un hipopòtam a la banyera! narra l’aventura imaginaria d’un nen a l’hora del bany. El protagonista,Mako, ens transmet les seves sensacions en el moment de banyar-se a través d’un monòleg sensorial que posa en situació al lector. «M’encanta banyar-me. Quan em banyo, sempre m’enduc el meu ànec Pukka. A en Pukka també li agrada molt banyar-se. Quan obro la porta del bany, nyeeec, grinyola. El terra del bany rellisca i s’ha d’anar amb compte. En aixecar la tapa de la banyera sempre surt moltíssim vapor». 

De la mà del seu aneguet de goma Mako descobrirà tot un munt d’animals que apareixen dins l’aigua. Primerament una tortuga perduda,  després els pingüins Jim i John, seguidament una foca, un hipopòtam i una balena. L’arribada de la mare amb la tovallola farà que tots els animals tornin a submergir-se dins l’aigua calenta.

Les il·lustracions son de traços arrodonits i tons càlids. Totes elles es presenten dins un núvol de color groc que recorda la forma que queda en el mirall entelat quan el freguem per mirar-nos després d’una dutxa d’aigua calenta.

Una història dolça i tendre que remet al joc simbòlic que fan els nens durant l’estona del bany i a la agradable sensació de sentir-se relaxat i net després d’un bany calent.

La cuidada edició de Lata de Sal afegeix petits detalls que hi sumen valor. En el llibre trobem una petita nota a les guardes del davant que situa el lector en l’any de publicació a través de fets rellevants i dona informació de l’autora i la il·lustradora. En els crèdits finals també trobem, a banda de la informació habitual, picades d’ullet al lector i una informació afegida sobre com son els costums a l’hora del bany en terres nipones.

Cuidats detalls que fan que el llibre esdevingui un petit tresor.

 


Llana a dojo

Text: Mac Barnett

Il.lustracions: Jon Klassen

Editorial Juventut

***

Annabel troba una petita caixa negra enmig de la neu. Dins hi ha llana de colors així que decideix teixir-se un jersei per ella i després un altre pel seu gos. Però encara li sobra llana.

De la caixa anirà sortint fil sense fi així que la petita Annabel teixirà acolorits jerseis per les persones i les coses del seu entorn convertint així la seva ensopida ciutat en un lloc mes acollidor. Algú però voldrà prendre-li el seu preuat tresor. Se’n sortirà?

Una història tendre i positiva en la que destaquen les simpàtiques il·lustracions del canadenc Jon Klassen que remeten a un altre àlbum del mateix autor On és el meu barret publicat per Milrazones.

Klassen crea un univers a partir del blanc i el negre on destaquen a mesura que avança la història els colors càlids mitjançant una trama de fils que va cobrint-ho tot.

Sabies que hi ha un moviment que es diu Urban Knitting amb milers de seguidors/es per tot el món que consisteix en decorar amb teixits de llana elements del mobiliari urbà?